RETROBAR-SE AMB UN MATEIX I AMB LA CONVIVÈNCIA

Estem vivint una situació excepcional nova en la història del segle XXI.
El Covid-19 ens ha confinat a casa.
De sobte, d’ara per ara, hem de parar el nostre ritme, les nostres rutines, les nostres presses i , tot allò que era urgent, important, bàsic,… ha passat a un segon terme.

Fer allò que era quotidià ja no és possible. Fer allò simple tampoc.
Aquesta situació, ens obliga a viure el moment, a estar pendent de cada  minut i, de ser conscient, del que fem i del que no podem fer.
Ja no valen totes les coses que sabíem i que creiem que ens donaven l’experiència i l’enfoc adient a tot. Tampoc podem fer anàlisi de futur, no es poden fer plans, ni previsions, ni càlculs.

Aquest és el mecanisme de l’ansietat: vaig del passat al futur i no tinc control de res. Resultat: la por. Quan experimentem una emoció com l’esmentada, podem modificar la perspectiva cognitiva entorn aquesta (reevaluació) i, quan passa, modular la resposta final per alleujerar la tensió, expressar el que sentim o fer qualsevol acció que ens ajudi a regular el nostre estat emocional.

Donat que l’emoció és dinàmica, la seva essència no es eternitzar-se.Més que mai hem de pensar que estem davant d’una oportunitat per parar, re-connectar amb un mateix i poder, així, retrobar el centre d’allò que és veritablement important: el benestar personal, el de la parella i el de la família.

És el moment de meditar, pensar, mentre mirem per la finestra i veiem que el paisatge no es mou, que està allà, que no passa gent pel carrer, que els cotxes no circulen, que hi ha silenci, que es poden escoltar de nou els propis pensaments. Ens pot resultar estrany. És normal, donat que fa molt de temps que ho hem deixat de fer.

És el moment de retrobar el diàleg, la tolerància, la solidaritat, el respecte i de consolidar vincles i d’aprendre a gestionar els conflictes potencials, que de ben segur, sorgiran.

Promou la convivència:

  • La comunicació assertiva

  • L’expressió d’afecte

  • La promoció de l’autoestima positiva

  • L’enfortiment de l’autonomia des dels valors: agraïment, responsabilitat, empatia i ajut

  • Gestió del límits

  • Els hàbits i rutines

  • Gestió de la ràbia

  • Modulació de la tecnologia

Tota aquesta situació d’alarma, tot aquest descontrol davant una situació que no coneixem i que ens desborda a tots, acabarà passant.

Ara és el moment de dir aquelles coses que mai tenim temps de dir, allò que sentim i que donem tots per dit i no és així. És el moment de tornar a escoltar, de tornar a mirar-nos als ulls  i de veure’ns , un altre cop, com som.  Cal deixar de banda la desconfiança, els recels i les distraccions de tantes coses supèrflues, de les que, malauradament, estem envoltats.

Potser és el moment de reflexionar i ser conscients tots del que hem de canviar i aprendre de nou, des d’ara mateix.

I, al final de tot, haurà valgut la pena i en sortirem tots plegats més forts, amb una mirada nova de l’aquí i de l’ara.

Reyes Miró, 2020

Desplaça cap amunt